Debat

Nordjyske borgmestre og regionsrådsformand: Vi er klar til at modtage flere værnepligtige

Flere kan hoppe i trøjen hos de nordjyske garnisoner. Det vil blot kræve mindre investeringer i de værnepligtiges rammer, skriver 11 borgsmestre og regionsrådsformanden i Region Nordjylland.

Nordjylland huser som eneste region i Danmark operative og logistiske enheder af både Søværnet, Hæren og Flyvevåbnet, skriver de 12 politikere.
Nordjylland huser som eneste region i Danmark operative og logistiske enheder af både Søværnet, Hæren og Flyvevåbnet, skriver de 12 politikere.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forligskredsen har nu offentliggjort den anden delaftale i forsvarsforliget 'Aftale om dansk forsvar og sikkerhed 2024-2033'. Den omhandler blandt andet styrket værnepligt i Danmark.

Det er planen i den nye aftale at øge antallet af værnepligtige i Forsvaret og Beredskabsstyrelsen op til 7.500 om året. Sidste år var der godt 5200 værnepligtige, og i de foregående fem år har antallet ligget på nogenlunde samme niveau.

De værnepligtige skal desuden i fremtiden gennemgå en værnepligt på 11 i stedet for fire måneder. Aftalen betyder også, at de skal gennemføre seks måneders operativ tjeneste som del af deres værnepligt.

Nordjylland huser som eneste region i Danmark operative og logistiske enheder af både Søværnet, Hæren og Flyvevåbnet. Her står man klar til at tage imod yderligere flere hundrede værnepligtige årligt fra 2026 og frem – på tværs af alle tre værn og i Beredskabsstyrelsen.

Der skal ikke meget til

Flådestation Frederikshavn er hjemsted for hele Søværnets værnepligt. Her har man allerede i dag plads og faciliteter til at opjustere antallet af værnepligtige fra aktuelt 275 til cirka 450.

Nordjylland står klar til at gøre sit for, at flere kan klædes på til at forsvare Danmark.

Per Bach Laursen, Birgit S. Hansen m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen nederst i artiklen

Med begrænsede investeringer i for eksempel indkvarterings- og undervisningsfaciliteter kan antallet på sigt opjusteres til omtrent 750 værnepligtige om året.

Hos Flådestation Frederikshavn har man typisk fastansat 40 procent af værnepligt-soldaterne, når de har aftjent deres værnepligt. Det er relevant at fremhæve i en situation, hvor Forsvaret bløder ansatte, og antallet af militære opgaver til søs ser ud til at stige betragteligt.

Trænregimentet på Aalborg Kaserner leverer blandt andet soldater til Hærens 1. brigade. Regimentet sikrer, at Forsvaret råder over landbaserede logistik- og militærpoliti-enheder, der kan indsættes overalt i verden.

I dag uddanner Trænregimentet årligt omtrent 400 værnepligtige. Med ganske få investeringer i Aalborg Kasernes fysiske rammer kan kapaciteten øges til cirka 700 inden for få år.

Læs også

Flyvevåbnet på Air Transport Wing i Aalborg har historisk set ikke haft værnepligtige.

Til gengæld er kasernen de danske soldaters foretrukne destination, når de efter endt værnepligt skal videre til den operative tjeneste. Det vil kræve en udvidelse af bygningsmassen, hvis flere værnepligtige skal kunne udøve deres såkaldte gavntjeneste på Air Transport Wing.

Øget kapacitet kræver øget bemanding

Danmark har brug for et historisk forsvars- og sikkerhedspolitisk løft for at sikre, at vi som nation kan honorere kravene i et intensiveret trusselsbillede med krig i Europa.

Den voldsomme konflikt mellem Israel og Hamas styrker blot behovet for flere militære kræfter i vores del af verden yderligere.

Her er delaftalen en ambitiøs plan, der stiller nye høje krav til Forsvaret. Det gælder både I forhold til oprustning på materiel og på militære kapaciteter.

Med øget militær kapacitet følger også et behov for kraftigt at hæve antallet af soldater til at løse et stadigt stigende antal opgaver. Her rammer man i delaftalen plet.

Forsvaret i Nordjylland står klar til at gøre sit for, at flere kan klædes på til at forsvare Danmark.

Afsendere

Indlægget er skrevet af følgende i regi af Business Region North Denmark:

  • Per Bach Laursen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune
  • Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune
  • Mads Duedahl, regionsrådsformand, Region Nordjylland
  • Lasse Frimand Jensen, borgmester, Aalborg Kommune
  • Mikael Klitgaard, borgmester, Brønderslev Kommune
  • Søren Smalbro, borgmester, Hjørring Kommune
  • Mogens Christen Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune
  • Tobias Birch Johansen, borgmester, Læsø Kommune
  • Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune
  • Hans Ejner Bertelsen, borgmester, Morsø Kommune
  • Jesper Greth, borgmester, Rebild Kommune
  • Niels Jørgen Pedersen, borgmester, Thisted Kommune

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00