Udkantspakke skuffer: "En katastrofe" og "alt for lidt"

VUC-afdelinger risikerer at lukke alligevel, advarer Pernille Brøndum fra Danske HF & VUC, efter regeringen afsætter penge til små skoler i landdistrikterne. Gymnasieformand kalder udspillet en katastrofe.

Regeringens forslag om en udkantspakke til lukningstruede uddannelsesinstitutioner i landdistrikterne får en kølig modtagelse.
Regeringens forslag om en udkantspakke til lukningstruede uddannelsesinstitutioner i landdistrikterne får en kølig modtagelse.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

"Reelt fratager vi uddannelsesmuligheder for nogle unge, hvis vi ikke har gymnasier i  landdistrikterne."

Sådan sagde økonomiminister Jakob Ellemann Jensen (V), da regeringen torsdag præsenterede en såkaldt udkantspakke på i alt 74 millioner kroner til uddannelsestilbud i landdistrikterne som en del af udspillet til finansloven for 2024.

Fakta

Det skriver regeringen om udkantstilskud:

"Uddannelsesinstitutioner udgør kernen i mange lokalsamfund. Regeringen vil holde hånden under lokale uddannelsesinstitutioner, som kan understøtte, at de unge kan uddanne sig i nærområdet. Derfor har regeringen afsat 38,5 mio. kr. i 2024 til udkantstilskud til almene gymnasier og små erhvervsskoler samt VUC’er med lukningstruede afdelinger. Dertil udmøntes den allerede afsatte reserve til justering af tilskuds- og taxametersystemet på 35,5 mio. kr., så den samlede prioritering udgør 74 mio. kr."

Kilde: 'Fremtidssikring af Danmark', finanslovsforslaget 2024

Men det er spin, og i øvrigt helt utilstrækkeligt, lyder det fra de aktører, som repræsenterer uddannelserne. 

I Danske Gymnasier kalder formand Henrik Nevers forslaget en katastrofe.

Almene gymnasier i landdistrikterne får ganske vist 30,6 millioner kroner i udkantstilskud, men det er et tilskud, som er blevet givet i flere år.

Samtidig bortfalder et midlertidigt forhøjet udkantstilskud på 15,5 millioner kroner til næste år, hvilket betyder, at de små udkantsgymnasier står til at miste cirka en halv million kroner om året.

"Det er en katastrofe, for de har ikke en særlig høj omsætning eller egenkapital. De er i forvejen pressede af høje energipriser og inflation og kan ikke tåle at miste en halv million."

{{toplink}}
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00